En flummig text men ett viktigt budskap

Hej Chimanda. Jag vill börja med att säga att jag tycker ditt buskap är extremt viktigt och jag tycker det är fantastiskt att denna bok kommer att ges ut på så många gymnasieskolor. Precis som du tror jag att många har missuppfattat innebörden och betydelsen av feminism och det är ett ämne som jag själv brinner för.

Du skriver om att felet börjar redan när vi är barn. Pojkar uppfostras med att våra hårda utåt, och i allmänhet inte visa sårbarhet och känslor. Machokultulturen finns över hela världen och det gör att flickorna måste förminska sig och ta så lite plats som möjligt. Vi uppfostras olika beroende på vilket kön man är. Om man lärde ut barn från ung ålder att pojkar och flickor är precis lika viktiga, kanske världen hade sett annorlunda ut.

Det måste i alla fall hända någonting, som utvecklas mer och mer med tiden. Små steg som närmar sig jämlikhet.

Tjejer kan lika gärna betala notan första dejten. Killar kan också gråta. Tjejer kan klä sig precis hur de vill utan att bli dömda eller våldtagna. Killar ska lära sig att inte våldta, tjejerna ska inte behöva lära sig att anpassa sig eller akta sig. Killar kan också stå i köket. Tjejer kan vara precis lika kvalificerade för ett specifikt jobb som en man, och dessutom få samma lön. Det finns många fler aspekter som måste ändras, men det är svårt att ändra på patriarkatets makt. Hur och var ska man börja?

Det har bland annat att göra med att folk, som du också nämner, kallar sig för jämställdister och vägrar anser sig vara feminister. Om man påstår att könsproblemen inte drabbar kvinnan mest förnekar man det faktum att det faktiskt är kvinnan som är underordnad mannen. Den här lilla texten ligger mig varmt och hjärtat och det kanske var när jag läste den för första gången då jag verkligen förstod innebörden av feminism.

“En man har fyra kakor

En kvinna har två kakor

Jämställdisten vill ge en kaka till mannen och en kaka till kvinnan så att det blir rättvist

Feministen vill ge två kakor till kvinnan så att det blir rättvist på riktigt”

Jag gillar även det du berättar om din farmor. Att hon vågade stå upp för sig själv för att hon själv skulle må bra, att hon var feminist fast hon inte ens visste var ordet betydde. Jag tror inte att min mormor är feminist. Hon bodde i Chile i nästan hela sitt liv och där är det mycket mannen som bestämmer. Hennes man kunde vara riktigt taskig mot henne och mot min mamma ibland. Det gör mig ledsen när jag tänker på det, men samtidigt glad att jag kan lära henne något så viktigt som kvinnors rättigheter. Det gör mig glad att den nya generationen är mer kunnig inom detta ämne än någonsin. Jag får ett hopp om att vi någon dag kan leva i ett helt jämlikt och rättvist samhälle.

 “Feminist”: A person who believes in the social, political, and economic equality of the sexes.

 

RSS 2.0